Detroit Llibres: “Fugim molt del discurs de l’emprenedoria. No som herois o genis, som joves precaris que estem intentant reapropiar-nos de la nostra força de treball”

Felip Pineda i Tòfol Cabeza són els dos joves que estan darrere de Detroit Llibres, una de les millors notícies que ha rebut la ciutat d’Alcoi d’un temps a esta banda. La llibreria va obrir les portes fa uns mesos i ja des del principi va despertar la curiositat dels vianants que veiem com a poc a poc alguna cosa estava coent-se a la part baixa del carrer Oliver. Després d’un temps des que alçaren la persiana, La_Mistela ha volgut fer-los la visita i resoldre alguns dubtes.

 

– El passat 25 de març vau obrir les portes de Detroit Llibres al carrer Oliver d’Alcoi, per a algunes i alguns va ser com una bafada d’aire fresc… Com han estat aquestes primeres setmanes d’activitat?
– Els nostres pronòstics eren prou prudents, però la veritat és que s’han vist superats. Ha sigut un bon inici. Encara estem un poc desbordats perquè acabem d’aterrar, però creiem que la rebuda ha sigut bona. Entra molta gent cada dia, algunes persones a comprar i altres simplement a fer una ullada al nou espai o a preguntar-nos sobre la nostra proposta, i nosaltres rebem a tothom encantats. A més, ja tenim uns quants clients habituals i ens alegra moltíssim veure’ls creuar la porta, intentem cuidar-los molt.

– Alcoi està sent bona amfitriona per a Detroit?
– Sí, està sent molt bona amfitriona! Si vam posar en marxa la llibreria ací va ser perquè creiem que hi tenia cabuda, i de moment estem molt contents.

– Què vos diuen les persones que travessen les vostres portes per primera vegada? Per què ho fan i què troben?
– Ens pregunten molt si som una biblioteca! I nosaltres responem que ja ens agradaria, però que això no és rendible… Hi ha persones que no estaven familiaritzades amb la concepció de llibreria que tenim nosaltres (un espai ampli, amb racons de consulta, amb programació d’activitats culturals, etc.), però quan ho expliquem agrada molt. La majoria de gent ens felicita i ens diu que trobaven a faltar una proposta així, i valoren molt que tinguem una oferta de llibres tan diversa. Ens diuen que mai haurien pensat trobar determinades editorials a Alcoi! En general, estem rebent molt bones paraules, i ho agraïm molt perquè això ens encoratja i fa que les dificultats pesen menys.

– És possible que algunes d’aquestes paraules hagen estat entre les més escoltades des que vau anunciar l’inici del projecte: bogeria, atrevits, arriscat, romàntics… Quina de totes vos agrada més o vos identifica més amb el que heu emprés?
– Ens les diuen molt, sí! El concepte de ‘romàntics’ no ens agrada perquè implica una visió idealitzada o irreal sobre el món del llibre. Nosaltres intentem no caure en un discurs antiquat sobre la lectura. No creiem que qui llig siga millor que qui no llig. En la nostra opinió, el llibre pot ser un mitjà meravellós per a moltes coses, per a adquirir nous coneixements o passar una bona estona, de la mateixa manera que ho poden ser una pel·lícula, un viatge o una bona conversa. Intentem transmetre eixa idea i per sort estem trobant gent que la comparteix. Tampoc creiem que el que hem fet siga una ‘bogeria’, perquè som ben conscients del que suposa i dels riscos que hem assumit. ‘Atrevits’ potser sí que ho som, però de la manera que està muntat el món laboral ara per ara, quina opció no és atrevida més enllà de pegar cabotada i acceptar unes condicions de treball moltes vegades calamitoses? Fugim molt del discurs de l’emprenedoria. No som herois o genis, som joves precaris que estem intentant reapropiar-nos de la nostra força de treball a través d’una activitat que creiem que té un sentit beneficiós per a nosaltres i per al nostre entorn.

– Actualment hi ha la tendència de promocionar tot allò relacionat amb les ‘experiències’ i amb la recerca d’una reacció entre els receptors. Però, quina experiència pot transmetre més emocions que aquella que s’amaga entre les fulles d’un bon llibre? És el llibre la forma més antiga d’una ‘wonderbox’ actual?
– Efectivament, un llibre pot ser una experiència meravellosa. Molt millor que qualsevol d’eixes ‘wonderbox’ que esmenteu. Però també pot no ser-ho. No volem caure en la idea que els llibres són bons perquè sí: n’hi ha moltíssims de roïns! Evidentment, nosaltres el que intentem transmetre és que hi ha llibres molt bons i que en ells pots trobar resposta a qualsevol inquietud que tingues, des de la infinitud del cosmos a la història local, des de les passions humanes a la microbiologia. També creiem que l’experiència de llegir un llibre es pot expandir en una dimensió col·lectiva, per exemple en una presentació, on pots interpel·lar directament l’autor/a, o en un club de lectura com el que posarem en marxa en breus, que et dóna l’oportunitat de conversar sobre un títol determinat. Si parlem de pel·lícules i de sèries, per què no hauríem de parlar de llibres?

 

 

– El disseny també és altre element que juga un paper clau hui en dia, també dins del món de l’edició en paper. Quin lloc ocupa el disseny a Detroit?
– Li donem molta importància. És un dels elements que tenim en compte a l’hora de fer la selecció i valorem molt les editorials que cuiden eixos aspectes. Nosaltres també li hem volgut donar la importància que creiem que mereix i per això li vam encarregar el nostre logotip al dissenyador gandienc Baptiste Pons i no podríem estar més contents amb el resultat!

– El llibreter, enfront de la impersonalització d’Internet, guanya pes com una mena de ‘confessor’ o prescriptor d’un lector cada vegada més àvid de noves conquestes. Açò suposa un extra de responsabilitat per a vosaltres? Vos heu de formar a consciència per a respondre les expectatives dels vostres clients?
– Clar, és una responsabilitat, però una responsabilitat que ens agrada molt. És molt satisfactori quan som capaços de trobar el llibre que encaixa amb el que necessita una persona. Això és una cosa que mai et podrà donar Amazon ni cap altre portal digital. Evidentment, no ens hem llegit tots els llibres que venem, seria impossible encara que li dedicarem 24 hores al dia. Ens agrada molt, però com li passa a quasi tot el món, llegim menys del que voldríem pel volum de faena que tenim. En qualsevol cas, ens serveixen molt els comentaris i les valoracions que ens fan els lectors que vénen a la llibreria. La nostra tasca de prescripció es basa en les nostres pròpies lectures, clar, però també en tot el coneixement que es genera en un espai com el nostre on els llibres estan tan presents.

– Evidentment el llibre és central en el vostre projecte però també heu començat a oferir altre tipus d’activitats com ara presentacions literàries o projeccions. Heu decidit, en certa mesura, assumir un paper més extens com a agents culturals de la ciutat i açò serà positiu per al teixit actual. Com veieu la ciutat d’Alcoi actualment si parlem de cultura?
– Creiem que Alcoi té un panorama culturalment molt atraient i realment envejable si el comparem amb el d’altres ciutats d’una mida similar. Hi ha molts agents incansables que porten anys fent una aportació molt valuosa a la vida cultural: el Panical, L’Escenari, el Bad Voodoo, el Club d’Amics de la Unesco, el Centre Ovidi Montllor, l’EASD, iniciatives com el Moniàtic… i moltíssims altres que ens deixem. A banda de la programació que ofereixen el Teatre Principal, el Calderón o el Centre Cultural Mario Silvestre, que sempre porten propostes interessants. Tot això en un entorn immillorable, és tota una sort eixir d’un concert o d’una obra de teatre i tindre eixa visió privilegiada de la muntanya! En definitiva, creiem que el panorama cultural d’Alcoi és molt interessant i que encara té potencial per a molt més. Es troba en un punt molt interessant entre els pols poble-ciutat i això crea un ambient molt propici a que sorgisquen més iniciatives. Per no parlar de tots els grups de música, escriptores i escriptors, actrius i actors, etc. que han eixit d’ací. El nostre objectiu és posar el nostra granet d’arena a tot eixe moviment i això és el que defineix el nostre model de llibreria.

 

* Moltes gràcies a Detroit Llibres per atendre a La_Mistela i molta sort en aquesta bonica aventura!