‘És reinterpretació, no és plagi’

El punt en el qual es troba el disseny gràfic és fàcilment identificable depenent de la qualitat dels resultats dels concursos. Existeix un etern debat entre els professionals del disseny gràfic i la il·lustració sobre si està bé presentar-se a concursos o no. En qualsevol cas que cadascú extraga les seues pròpies conclusions. En la pàgina web Graffica hi ha dos articles que parlen d’aquest tema: ‘10 razones para SÍ participar en concursos de diseño y ‘10 razones para NO participar en un concurso de diseño.’

Davant el descobriment per tots els alcoians que el cartell anunciador de la CXXX Cavalcada de Reis Mags d’Alcoi elegit pel jurat d’entre 96 obres presentades al concurs es tractava d’un plagi, la indignació anava en augment en les xarxes socials i l’autor ha decidit renunciar al seu premi.

 

‘Molts grans autors s’han basat en grans obres per fer després noves interpretacions, inclús en el mateix cartell de festes de Moros i Cristians. Està clar que m’he basat en aquest cartell de Madrid…’ Oscar Climent

 

Sí, efectivament, molta gent es basa en estètiques per a desenvolupar un concepte, però, que jo sàpia, d’ahi a agafar un cartell que ja existeix i canviar algunes coses per adaptar-lo, en el meu poble, i en tots els llocs, es diu ‘plagiar’ o ‘afusellar’. Què ho fa molta gent és evident, però això no li lleva culpa a l’autor. Almenys a l’autor del cartell ha tingut el suficient criteri per a renunciar al premi.

Un cartell és disseny gràfic, està concebut per a comunicar un missatge. Estiga produït per mitjans industrials o artesanals, dibuixat a mà amb llapis o a un ordinador amb vectors, pintat a l’oli amb pinzell o fet amb fotografies no deixa de ser comunicació visual i per tant pertany al camp del disseny gràfic.

CARTELL = DISSENY GRÀFIC

Evidentment és impossible que un jurat conega tots els cartells que hi ha en el món. A tots podria haver-nos passat, però cal recalcar que el jurat del concurs és molt institucionalista, és a dir, un jurat format per sis persones de les quals sols una és realment dissenyador gràfic i professor de l’Escola d’Art i Superior de Disseny d’Alcoi, la resta del jurat estava compost per Raül Llopis com a Regidor de Festes, una representant de l’Escola Municipal de Belles Arts, una professora de la UPV, un professor d’Història de l’Art i l’assessor artístic de l’Associació de Sant Jordi. Segurament amb un jurat amb vertaders professionals del disseny gràfic i la il·lustració s’haguera pogut evitar aquesta situació tan desagradable per a totes les parts, però l’ajuntament li ha donat prioritat a l’institucionalisme i no al criteri.

 

‘És reinterpretació, no és plagi.’ Raül Llopis

 

Si la gent no podia estar més cabrejada amb el tema, Raül Llopis, regidor de festes ho ha acabat d’arreglar del tot intentant defensar a l’autor del cartell. Els ciutadans esperàvem que ho arreglara anul·lant el premi al guanyador i reunint del nou al jurat per decidir al nou guanyador entre els finalistes, però en canvi hem rebut un menyspreu cap a les 96 persones que han participat en el concurs i cap a tots els professionals del disseny gràfic. Per sort, ja hi ha un nou cartell i esperem que aquest no ens isca carabassa.

 

nadal